Sposób przygotowania:
Tort dla pirata
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką. Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku. Piana będzie puszysta i delikatna. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać. W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody. Wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców. Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć. Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce. Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
Część śmietany zabarwić na czarno. Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną. Wyciąć szablon z wzorem pirackim i odrysować na torcie. Wzór wypełnić czarną śmietaną i ozdobić tort na kształt skrzyni. Potem udekorować posypka i perełkami cukrowymi.
Tort schłodzić.
Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać. W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody. Wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców. Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć. Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce. Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
Część śmietany zabarwić na czarno. Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną. Wyciąć szablon z wzorem pirackim i odrysować na torcie. Wzór wypełnić czarną śmietaną i ozdobić tort na kształt skrzyni. Potem udekorować posypka i perełkami cukrowymi.
Tort schłodzić.