zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort dla pirata

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Syn koleżanki miał przyjęcie urodzinowe w stylu pirackim. No to musiał być i tort iście piracki. Mroczny ale bardzo smaczny.

Tort dla pirata

Składniki:

Tort dla pirata

 

 

  • 1 l śmietany 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 2 cukry waniliowe

 

  • odrobina zielonego i czarnego barwnika spożywczego
  • złote i srebrne perełki cukrowe
  • zielona posypka waflowa
  • maliny
  • borówki
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Tort dla pirata
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką. Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku. Piana będzie puszysta i delikatna. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.

Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.

Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać. W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.

Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody. Wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców. Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć. Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce. Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.

Część śmietany zabarwić na czarno. Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną. Wyciąć szablon z wzorem pirackim i odrysować na torcie. Wzór wypełnić czarną śmietaną i ozdobić tort na kształt skrzyni. Potem udekorować posypka i perełkami cukrowymi.

Tort schłodzić.