PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sycąca zapiekanka z sosem pieczarkowym i serem pleśniowym :-)

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami

 

  • 1 słoik sosu pieczarkowego Łowicz
  • 5 ziemniaków
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 50g sera pleśniowego typu rokpol
  • 50g startego sera żółtego do posypania np. gouda

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczkami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy. Gdy już będą gotowe, odlewamy wodę i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, a następnie smażymy do uzyskania złocistego koloru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki pokrojone w plasterki, polewamy je sosem pieczarkowym Łowicz (w przypadku opakowania z gratisem wystarczy około 1/2 słoika), następnie kładziemy polędwiczki wieprzowe, na których rozkruszamy ser pleśniowy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia serów.