Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ziemniaczana zapiekanka z twarogiem (ruska)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie bardzo tanie. Coś dla wielbicieli poznańskich pyrów z gzikiem, tyle że tu całe danie podane jest na ciepło.

Ziemniaczana zapiekanka z twarogiem (ruska)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z twarogiem (ruska)

 

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone)
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki twarogu
  • 150 g tartej mozarelli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z twarogiem (ruska)
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Twaróg łączymy ze śmietaną. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Masa powinna być ostra w smaku. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami ziemniaki i masę.

Z wierzchu danie posypujemy mozarellą. Pieczemy przez 45 minut w temp. 185 stopni c.

Tagi:

ziemniaki