Sposób przygotowania:
Ziemniaczane bułkiETAP 1:
Ziemniaki dobrze utłuc i przerzucić do miski robota, dolać ciepłą wodę i wymieszać do ziemniaczanej masy dodać obie mąki, cukier, sól, drożdże i oliwę z oliwek. Przy pomocy robota zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać 2-3 łyżki mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką razową i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie jeszcze raz na stolnicy
ETAP 2:
podsypując mąka utoczyć wałek z ciasta, następnie ostrym nożem pociąć na porcje i uformować bułki.
ETAP 3:
Każdą bułkę obtoczyć w mące razowej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tępą strona noża na środku bułek zrobić małe wgniecenie i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzać do 250st i na dnie ustawić naczynie z wodą lub kostkami lodu, wstawić bułki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę, wyjąc pojemnik z wodą i dopiec bułki około 15 minut.
Di bloguje