Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaczane kluski z przecieraczka:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dobra dusza podarowała mi nakładki na garnek do przecierania kluseczek. To robię i muszę przyznać , ze to duże ułatwienie.

Ziemniaczane kluski z przecieraczka:

Składniki:

Ziemniaczane kluski z przecieraczka:

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluski z przecieraczka:
Ugotować 3 ziemniaki , odcedzić i przecisnąć przez praskę .Jeden ziemniak utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach ( jak na placki ) . Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok . Dodać jajko i szczyptę soli , ziemniaki puree i mąkę  ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste . W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymi oczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek . Wyjąć łyżką cedzakową . Okrasić skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .Proste a jak smaczne danie .Ta porcja starcza dla 2 osób .