Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kluski z przecieraczka:
Ugotować 3 ziemniaki , odcedzić i przecisnąć przez praskę .Jeden ziemniak utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach ( jak na placki ) . Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok . Dodać jajko i szczyptę soli , ziemniaki puree i mąkę ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste . W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymi oczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek . Wyjąć łyżką cedzakową . Okrasić skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .Proste a jak smaczne danie .Ta porcja starcza dla 2 osób .