Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami 9
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zgnieść je. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ziemniaki przenieść na stolnicę i zrobić kwadrat, i podzielić na 4, a jedną z czterech połączyć z resztą ciasta. W miejsce pozostawionej części wsypać mąkę tak, aby zastąpiła brakującą część mniej więcej na takiej samej wysokości ( może się okazać, że mąki ma być mniej lub więcej). Wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku, wkładać w środek truskawkę i formować kule. Ugotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Odcedzić. Knedle wyłożyć na tależ.Około 2 łyżek margaryny roztopić w rondelku i polać nią kluski, następnie posypać je cukrem i podawać ze śmietanką. I smacznego.