Telefon

Telefon

Starszy Kucharz
[Przepisów: 57]

Ziemniaczane kruche paluszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nadaje się jako dodatek do zup, kremów, piwa.

Ziemniaczane kruche paluszki

Składniki:

Ziemniaczane kruche paluszki

 

  • 1 jajko do ciasta
  • 15 dag smalcu
  • 20 dag. ziemniaków gotowanych
  • 20dag mąki
  • 1 jajko do smarowania
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kruche paluszki
Ziemniaki mielimy w maszynce lub praskę do ziemniaków.Posiekać tłuszcz z mąką wymiszaną z solą kminkiem i proszkiem do pieczenia.Dodajemy ziemniaki,jajko i zagniatamy ciasto.Formujemy paluszki do 10 cm.Układamy na wcześniej posmarowanej blasze masłem.wyłożyć papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.