Sposób przygotowania:
ziemniaczane muffunki z szynką
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić ostudzić i jeszcze lekko ciepłe przecisnąć przez praskę.Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody,dodać mąkę i sól,wymieszać z piure ziemniaczanym.Zagnieść ciasto,przykryć i odstawić je do ciepła na ok 50 minut.Paprykę i dymki oczyścić,drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju.Szynkę pokroić w kosteczkę i razem z warzywami dodać do piure.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Z ciasta uformować kuleczki i umieścić je w papierowych foremkach do muffinków.Muffinki odstawić do ciepła na 20 minut aby urosły,przed włożeniem do piekarnika posmarowac je śmietaną i piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.