BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Ziemniaczane paluchy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Te paluchy zrobiłam z ziemniaków które zostały z obiadu. najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Dobra przekąska na karnawał.

Ziemniaczane paluchy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczane paluchy

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane paluchy
Ziemniaki mieszam z mąką. Dodaję szczyptę solii i wbijam jajko. Masę dokłądnie mieszam. Formuję cienkie wałeczki jak na kopytka. Nacinam je nożem po skosie, robiąc ozdobna kratkę. Przecinam na pól. Układam na blasze. Masło rozpuszczamm i dzielę na dwie częśći. Do każdej dodaję odrobinę soli , następnie jedną mieszam z papryką a druga z ziołami. Pędzelkiem smaruję paluchy. piekę około 25 minut w 180 st. 
Ziemniaczane paluchy
układam na blasze i smaruję maśłem i ziołami