Sposób przygotowania:
Ziołowe paluchy ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przepuszczamy je przez praskę do dużej miski. Czekamy aż ostygną. Wygładzamy je w misce, kreślimy krzyż przez środek i odkładamy 1/4 ziemniaków. W powstałe puste miejsce wsypujemy do równa z ziemniakami mąki ziemniaczanej, wbijamy jajka, przyprawiamy oregano, papryką,majerankiem i bazylią, solimy i dodajemy odłożoną 1/4 przeciśniętych ziemniaków. Wszystko energicznie i dokładnie ugniatamy. Z powstałego ciasta formujemy paluchy. Paluchy ziołowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Paluchy odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy ulubionym sosem- w tym wypadku użyłam pomidorowego, do czego świetnie pasował starty ser.
ginowski75