Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ziemniaczane placki z pastą śledziową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i bardzo lubiane przez moją rodzinę.

Ziemniaczane placki z pastą śledziową

Składniki:

Ziemniaczane placki z pastą śledziową

 

  • 1kg.ziemniaków,
  • 3szkl.mleka,
  • 2-3łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia
  • Pasta śledziowa;
  • 20dag.matiasów,
  • mleko do namoczenia ryby,
  • 30dag.twarogu,
  • 10dag.cebuli,
  • 10dag.majonezu,
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane placki z pastą śledziową
Matiasy moczymy krótko w mleku,płuczemy je i kroimy w drobniutką kosteczkę.Twaróg miksujemy z drobno posiekaną cebulą,dodajemy majonez przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy matiasy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce,odcedzamy na sitku z soku,który puściły,zlewamy wodę a skrobię,która pozostała na dnie,dajemy do ziemniaczanej masy.Masę ziemniaczaną zalewamy wrzącym mlekiem,energicznie mieszając,następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy solą i pieprzem,mieszamy.Smażymy cienkie placki na dużej ilości gorącego oleju i podajemy je ze śledziową pastą.