pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ziemniaczki z boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zamiast piec można je podgrzać w piekarniku

Ziemniaczki z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczki z boczkiem i cebulką

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki z boczkiem i cebulką
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy taką niby warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejna warstwa, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.
Ziemniaczki z boczkiem i cebulką
Ziemniaczki z boczkiem i cebulką

Tagi:

ziemniaki