Sposób przygotowania:
Ziemniaczki z boczkiem i cebulką
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy taką niby warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejna warstwa, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.