Anna Olson

Anna Olson

Kucharz
[Przepisów: 14]

Ziemniaczki zapiekane z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie, które trzeba przygotować na obiad! Pysznie smakują solo jak i w towarzystwie ryby lub mięsa. Spróbujcie koniecznie!

Ziemniaczki zapiekane z sosem

Składniki:

Ziemniaczki zapiekane z sosem

 

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka świeżego tymianku

 

  • 1½ szklanki bulionu

 

  • 400 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki zapiekane z sosem
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem i wetrzyj w nie 2 łyżki masła a następnie posól do smaku. Piecz przez około godzinę do czasu aż będą miękkie w środku.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i zmieszaj z mąką. Mieszaj cały czas do czasu aż mieszanka będzie złoto-brązowa. Dodaj bulion i tymianek a następnie zamieszaj. Bo gotuj do zredukowania, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu. Dopraw do smaku.

W ziemniaczkach wytnij otwory. Wygrzeb widelcem większość miąższu i zmieszaj z masłem a następnie przełóż z powrotem. Na wierzch dodaj sos i ser. Wstaw na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścić.

Przepis z Polsat Food Network.