Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ziemniaki "biedroneczki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do obiadu, oraz samodzielna przekąska. Jest przy nich niewiele pracy, a efekt końcowy jest przepyszny.

Ziemniaki "biedroneczki"

Składniki:

Ziemniaki "biedroneczki"

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki "biedroneczki"

ETAP 1:

Ziemniaki "biedroneczki"

Na początku przygotować ziemniaki tj. obrać je i dokładnie umyć. Następnie przełożyć na durszlak, aby ociekły z nadmiaru wody, w której były myte. W czasie gdy ziemniaki ociekają z nadmiaru wody przygotować dużą wykałaczkę i każdy z ziemniaków ponakłuwać robiąc w ziemniaku dziurki. Gdy przygotowujemy ziemniaki do garnka wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu.

ETAP 2:

Ziemniaki "biedroneczki"

Gdy już ziemniaki mamy przygotowane, a tłuszcz rozgrzany wkładać po mniej więcej dziesięć ziemniaków zmniejszając ogień (uwaga, bo olej w czasie wkładania ziemniaków mocno się gotuje). Tak przygotowane ziemniaki smażyć na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia.

Usmażone wyciągać za pomocą widelca lub łyżki cedzakowej, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ziemniaczki wyciągać do salaterki i dość sporo nasolić.

ETAP 3:

Upieczone jeszcze gorące mocno nasolone ziemniaczki podałam z kupnymi piwoszkami oraz surówką z cebulki i pomidora w śmietanie.

Każdy takie ziemniaki może podać z czym chce lub lubi. Można również jeść same ziemniaki jako przekąskę przed telewizorem. Dla większej ilości domowników polecam większą ilość ziemniaków.