Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z żółtym seremziemniaki

Na początek przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć. Następnie odlać nadmiar wody, w której ziemniaki były myte, przekroić na mniejsze części. Po czym wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. W międzyczasie, gdy już mamy starte ziemniaki na patelnię dodać boczek razem z szynką i lekko podsmażyć. Następnie dodać cebulę pokrojoną w pół piórka i podsmażyć razem z boczkiem i szynką na lekko rumiany kolor.
ziemniaki

Do startych ziemniaków wbić całe jajka dodać lekko przestudzony boczek z szynką i cebulą, wsypać pieprz. Całość wymieszać. Następnie dodać suszony lubczyk oraz ziarenka smaku i dokładnie wymieszać (do połączenia wszystkich dodanych składników).
ziemniaki

Do wymieszanych dokładnie składników z ziemniakami dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Całość wymieszać można według swego smaku dosolić ale nie ma takiej potrzeby ponieważ wędliny dodane do zapiekanki są już wystarczająco słone. Gotową masę ziemniaczana przełożyć do naczynia żaroodpornego, a wierzch zapiekanki polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 190 stopni (kratka od kuchenki druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 25 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia wlać na zapiekankę mleko.
ziemniaki

Gdy tak z 15 minut przed końcem pieczenia wlaliśmy mleko podpiec zapiekankę do końca czasu . Upieczoną wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą nożem oddzielić brzegi od naczynia żaroodpornego. Zapiekanka kroi się bardzo dobrze i jest idealnie upieczona z wierzchu jak i od spodu. Dodając mleko pod koniec pieczenia zapiekanki sprawia to że skórka z wierzchu jest bardziej chrupiąca.
ziemniaki

Gotową upieczoną (jeszcze gorącą zapiekankę) najlepiej spożywać z gęstą kwaśną śmietaną lub kto z czym lubi. Na zdjęciach jest dobrze widoczne jak ser dokładnie roztopił się podczas pieczenia zapiekanki. Jeżeli zostanie wam zapiekanka wystarczy pokroić w plastry dowolnej wielkości oraz grubości i podsmażyć ją na rumiano. Podsmażona równie dobrze smakuje a nawet lepiej niż upieczona.