WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Smażone ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ugotowane i wystudzone ziemniaki smażone na maśle z dodatkiem koperku i przypraw: soli i pieprzu. Mogą stanowić dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę.

Smażone ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaki

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować. Odlać wodę, osolić i strząchnąć. Wystudzić całkowicie. Można utłuc tłuczkiem do ziemniaków luz zostawić w cząstkach. Najlepiej ugotować ziemniaki kilka godzin wcześniej.

Na patelni roztopić masło i wyłożyć ziemniaki. Obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, roztartym majerankiem i posiekanym koperkiem, wymieszać.

Lekko rozgnieść i smażyć do uzyskania złocistej skórki. Po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć również do uzyskania złocistej skórki. Wyłożyć na talerz.

Smażone ziemniaki
Usmażone ziemniaki z przyprawami na patelni
Smażone ziemniaki
Obsmażone ziemniaki przyprawione solą, pieprzem i koperkiem
Smażone ziemniaki
zimne ziemniaki wyłożone na roztopione masło
Smażone ziemniaki
ugotowane i wystudzone ziemniaki wyłożone do miski