bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Ziemniaki Douphine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

 Ziemniaki Douphine

Składniki:

Ziemniaki Douphine

 

  • margaryny, 15 dag mąki, 4—5 jajek, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Douphine
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, odparować, przetrzeć przez „praskę". Wodę (200 ml) zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, wymieszać, pozostawić na gazie i podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące, dodawać kolejno jajka, ciągle ucierając. Potem połączyć z ziemniakami i doprawić do smaku. Z przygotowanej masy kłaść metalową łyżką podłużne porcje na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.