Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ziemniaki duszone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny dodatek do mięs z sosem, oraz bardzo syty. Z dodatkiem gałki muszkatułowej i parmezanu sprawia, że jest to dodatek bardzo oryginalny.

Ziemniaki duszone w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki duszone w śmietanie

 

  • ziemniaki po obraniu 2 kg, najlepiej mączyste
  • 300-350 ml śmietany 12 %
  • szklanka startego parmezany
  • jeden średni por
  • łyżeczka zmielonej gałki muszkatułowej
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • masło do formy
  • natka pietruszki opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ziemniaki duszone w śmietanie
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w cienkie talarki. Por oczyścić i również posiekać tak jak lubimy. Nie wielką ilość oleju rozgrzać w garnku, podsmażyć por z liściem laurowym, dodać ziemniaki, wymieszać i chwilę poddusić. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką. Wlać do ziemniaków. Dusić do miękkości talarków, około 20 minut. Trzeba co chwilę mieszać, gdyż spód garnka lubi się przypalać, Jeżeli jest zbyt gęste dolać pół szklanki wody. Gdy już ziemniaki są miękkie wsypać połowę sera parmezanu, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wyłożyć ją ziemniakami i na wierzchu posypać parmezanem. Zapiekać około 20-30 minut w 160 ° na termo obiegu. Można przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Smacznego.
Ziemniaki duszone w śmietanie
Ziemniaki pokrój w talarki, podobnie por, podduś w garnku
Ziemniaki duszone w śmietanie
Śmietanę dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatułową. Dodaj do ziemniaków.
Ziemniaki duszone w śmietanie
Po około 20 minutach dodaj natkę, parmezan i wyłóż do nasmarowanej foremki masłem.
Ziemniaki duszone w śmietanie
Przed zapiekaniem posyp wierzch ziemniaków parmezanem. Będzie chrupiąca skórka.

Tagi:

ziemniaki