Sposób przygotowania:
Ziemniaki duszone w śmietanie
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w cienkie talarki. Por oczyścić i również posiekać tak jak lubimy. Nie wielką ilość oleju rozgrzać w garnku, podsmażyć por z liściem laurowym, dodać ziemniaki, wymieszać i chwilę poddusić. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką. Wlać do ziemniaków. Dusić do miękkości talarków, około 20 minut. Trzeba co chwilę mieszać, gdyż spód garnka lubi się przypalać, Jeżeli jest zbyt gęste dolać pół szklanki wody. Gdy już ziemniaki są miękkie wsypać połowę sera parmezanu, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wyłożyć ją ziemniakami i na wierzchu posypać parmezanem. Zapiekać około 20-30 minut w 160 ° na termo obiegu. Można przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Smacznego.