Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Ziemniaki duszone z pulpecikami z mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ziemniaki duszone z pulpecikami wydaje się taki sobie, jednak w smaku jest pyszny zwłaszcza połączony z białym sosem.

Ziemniaki duszone  z pulpecikami z mięsa

Składniki:

Ziemniaki duszone z pulpecikami z mięsa

 

  • łyżka mleka lub wody, 2 szklanki białego sosu, 2 łyżki masła, pieprz i sol.
  • Sos: 1 łyżka mąki, 1,5 szklanki wywaru mięsnego, 1 żółtko, 2 łyżki masła, sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki duszone z pulpecikami z mięsa
Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę, przesmażoną mąkę i trochę mleka lub wody. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki. następnie obsmażyć je lekko na maśle i włożyć do rondla z wywarem mięsnym. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. na wywarze po ugotowaniu pulpecików przyrządzić rzadki biały sos: Zasmażkę z mąki i 1 łyżki masła rozprowadzić przecedzonym wywarem mięsnym i gotować przez 5-10 minut na małym ogniu.następnie sos zdjąć z ognia, dodać żółtko roztrzepane w szklance z niewielką ilością sosu, a następnie masło i sól i wymieszać.Do oddzielnego rondla włożyć ziemniaki, pokrojone na kawałki oraz poszatkowaną i przesmażoną na maśle marchew i cebule. Dodać 2/3 sosu, listek laurowy i pieprz. Dusić na małym ogniu do miękkości. Pozostałym sosem zalać pulpeciki i zagotować. Smacznego !