czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Ziemniaki faszerowane grzybkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki gotuję w mundurkach i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę siekam, czosnek

Ziemniaki faszerowane grzybkami

Składniki:

Ziemniaki faszerowane grzybkami

 

  • 6 dużych ziemniaków do zapiekania
  • 1/2 kilograma grzybów leśnych np. kurki,prawdziwki, podgrzybki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka siekanej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szklanka 250ml śmietanki 30 proc.
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane grzybkami
Ziemniaki gotuję w mundurkach i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę siekam, czosnek przeciskam przez wyciskarkę a grzyby oczyszczam, myje i kroje w w drobnną kostkę. Wystudzone ziemniaki nakrajam na krzyż. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulke i czosnek, dodaje grzyby i po chwili smażenia zalewam winem. Po zagotowaniu dodaje śmietankę i siekaną natke oraz sól i pieprz. Dzusze kilka minut, aż sos stanie się gęsty.Gotowe grzyby nakładam do ziemniaków i zapiekam je w nagrzanym piekarniku do 200st.C przez około 15 min.