SUPERPRZEPIS

Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Bardzo fajny dodatek do potraw.

Składniki:

Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Nakłuwamy widelcem, solimy, smarujemy oliwką. Ja ugotowałam je w mikrofalówce w opcji "jacket potato", można upiec w piekarniku ale zajmie to wtedy więcej czasu. Ziemniaki muszą być miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, chili i pieczarki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem, solimy. Kiedy odparuje woda, dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje. Ziemniaki wydrążamy łyżeczką (nie dużo, ja robię niezbyt duży otworek na sos). Przed podaniem ziemniaki wkładamy na kilka minut do piekarnika żeby znów były ciepłe. Po wyciągnięciu napełniamy sosem. Podałam z piersią z kurczaka i sałatką z rukoli.
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
obrane i umyte ziemniaki kroimy na połówki
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
obrane pieczarki kroimy w kostkę i dusimy
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą dodajemy cebulę z chili
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
małą łyżeczką wydrążamy miękkie ziemniaki

Tagi:

ziemniaki