Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Nakłuwamy widelcem, solimy, smarujemy oliwką. Ja ugotowałam je w mikrofalówce w opcji "jacket potato", można upiec w piekarniku ale zajmie to wtedy więcej czasu. Ziemniaki muszą być miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, chili i pieczarki uprzednio obrane i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem, solimy. Kiedy odparuje woda, dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje. Ziemniaki wydrążamy łyżeczką (nie dużo, ja robię niezbyt duży otworek na sos). Przed podaniem ziemniaki wkładamy na kilka minut do piekarnika żeby znów były ciepłe. Po wyciągnięciu napełniamy sosem. Podałam z piersią z kurczaka i sałatką z rukoli.
-Natka-
darmiona
I takie też były:-)
pacpaw
darmiona
a wiesz, że tak? ale z dodatkiem mięska i sałaty to było bardzo pyszne:-)
edytaha