luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ziemniaki i kalafior z mozzarella

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prawie, ze wiosenny, pyszny i lekki obiad.

Ziemniaki i kalafior z mozzarella

Składniki:

Ziemniaki i kalafior z mozzarella

 

  • Ok.8 srednich ziemniakow
  • 1 kalafior
  • 1 kulka mozzarelli (125 gram, u mnie 8,5% zawartosci tluszczu)
  • 400 ml. mleka (1,5% tluszczu)
  • 100 gram serka topionego o niskiej zawartosci tluszczu
  • Vegeta
  • Chilli lub pieprz
  • Koperek
  • 2 lyzki maki orkiszowej (mozna dac tez zwykla pszenna)

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i kalafior z mozzarella
Kalafior ugotowac i odstawic na cedzaku do ostudzenia. Ziemniaki ugotowac w lupinkach, zimne obrac i pokroic na plasterki. Do formy zaroodpornej na srodek wylozyc kawalki kalafiora, a po bokach plasterki ziemniakow. 350 ml. mleka zagotowac, dodac serek topiony, vegete i chilli do smaku. W reszcie mleka wymieszac make i wlac ciagle mieszajac do gotujacego sie sosu, dodac koperek, wymieszac. Kalafior i ziemniaki zalac sosem i wstawic na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po tym czasie zapiekanke wyciagnac i na kalafior polozyc pokrojona w plastry mozzarelle. Piec jeszcze 10 min.