wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ziemniaki i kalarepy faszerowane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjny smak kalarepy i ziemniaków z mięskiem! Polecam!!!!

Ziemniaki i kalarepy faszerowane mięsem

Składniki:

Ziemniaki i kalarepy faszerowane mięsem

 

  • 2 bardzo duże ziemniaki
  • 2 duże kalarepy
  • 25 dag mięsa mielonego wołowego
  • 2 małe cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i kalarepy faszerowane mięsem
Obrać i oczyścić ziemniaki i kalarepy, wydrążyć tak aby ścianki pozostały na grubość ok ,05-1 cm (z wydrążonych części można ugotować krem warzywny)



Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie wymieszać z mięsem, wyciśniętym czosnkiem. przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.



Tak przygotowanym mięsem obficie nafaszerować ziemniaki i kalarepy,



ułożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, wlać ok 1-1,5 szklanki wody ,piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni pod przykryciem do miękkości warzyw.



Rozpuścić margarynę w rondelku, dodać mąkę, podsmażyć, wlać wywar z warzyw, zamieszać, dodać pietruszkę, dolewać goracej wody, aby uzyskać gęsty sos.



Gotowe warzywa polać sosem - smacznego!!!