Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Ziemniaki odsmażane.

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Odsmażane ziemniaki w zalewie czosnkowo koperkowej, doskonały dodatek do mięs, ale sprawdzi się także jako samodzielne danie.

Ziemniaki odsmażane. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki odsmażane.

 

  • Ugotowane ziemniaki - 1kg
  • Koper - 1/2 pęczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • kucharek - 1 łyżeczka
  • olej do zalewy - 1/4 szklanki
  • olej do smażenia - 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki odsmażane.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy posiekany drobno koperek i pokrojony w plasterki czosnek( możecie także przecisnąć przez praskę, ja lubię smażony czosnek więc wybieram pierwszy sposób. Dodajemy jarzynkę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie: Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry około 1.5 cm. Rozgrzewamy na patelni 1,5 łyżki oleju i podsmażamy plastry ziemniaków, gdy przewracamy rumiane na drugą stronę wtedy polewamy ziemniaki naszą zalewą. Smażymy do uzyskanie rumianej "skórki"
Ziemniaki odsmażane.
Podsmażone ziemniaki polewamy zalewą i pieczemy na rumiano
Ziemniaki odsmażane.
Zalewa do ziemniaków

Tagi:

ziemniaki