Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ziemniaki pieczone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

ulubione ziemniaczki mojego męża, rumiane i pachnące

Ziemniaki pieczone

Składniki:

Ziemniaki pieczone

 

  • 1-1,5 kg niedużych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka czosnku suszonego granulowanego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone
Ziemniaki umyć, obrać cienko ze skórki, jeśli mamy większe sztuki to przekrawamy je na połówki, obgotowujemy 5 min. Osączone dokładnie studzimy, ale nie całkiem. Następnie posypujemy je solą i ziołami oraz skrapiamy olejem, mieszamy dokładnie aby wszystkie były pokryte cienką warstwą tłuszczu i przypraw.
Ziemniaki przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W trakcie pieczenia można je kilka razy obracać aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.

Tagi:

ziemniaki