Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ziemniaki pieczone Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

takie pachnące, rumiane ziemniaki można zjeść jako samodzielne danie z dodatkiem świeżej surówki albo jako dodatek do mięsa

Ziemniaki pieczone Pyzy

Składniki:

Ziemniaki pieczone Pyzy

 

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone Pyzy
Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą, Ugotować na pół-twardo. Po ok. 10 min. od zawrzenia wody sprawdzam to nakłuwając ziemniaka drewnianą szpadką. Odlewamy wodę, ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie obieramy je ze skórki (młodych nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki. Posypujemy wszystkimi przyprawami, skrapiamy olejem i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy ziemniaki aby równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs. Podane z surówką albo sosem jogurtowo-czosnkowym mogą być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. Ziemniaki możemy ugotować w mundurkach dzień wcześniej, doprawić a potem tylko je zapiec.

Tagi:

ziemniaki