Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ziemniaki pieczone w śmietanie z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki w śmietanie pieczone sa delikatne i intensywnie cebulowe, czuć rozmaryn i inne smaki

Ziemniaki pieczone w śmietanie z cebulą

Składniki:

Ziemniaki pieczone w śmietanie z cebulą

 

  • Kawałek wędzonego boczku
  • 3 duże ziemniaki
  • duzy kubek smietany 12% homogenizowanej
  • 1 srednia cebula
  • ulubiona wedlina
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona, oregano, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone w śmietanie z cebulą
Boczek kroimy w male skwarki - ja pozbylam sie wiekszosci tluszczu i zwrocilam uwagę na mieso. Inną ulubioną wędline - ja poledwice sopocką - kroimy w paski. Przesmażamy boczek z wędliną i doprawiamy czerwona papryką slodka, az sie mocno zarumienia. Ziemniaki obieramy i kroimyw cienkie plastry, rzucamy ja na jakies 10 minut na patelnie do wedlin, aby troszke zmiekly. W kubaczku ze smietana robimy 'sos' - dodajemy przyprawy i mieszamy. wylewamy na dno zaroodpornego naczynia troche smietany i odrobine wody, ukladamy ziemniaki, cebule pokrojona w piorka i pokrywamy smietana. Tak ukladamy warstwami , na koncu pozostawiajac smietane. Zapiekamy w wysokiej temp. okolo 200 stopni przez godzinę. Zalezy od ziemniakow, kediys robiac ta potrawe, mialam ja gotowa po 35 minutach, dzisiaj musialam czekac 1h10min. Pyszny dodatek do obiadu, smacznego!