Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone w śmietanie z cebulą
Boczek kroimy w male skwarki - ja pozbylam sie wiekszosci tluszczu i zwrocilam uwagę na mieso. Inną ulubioną wędline - ja poledwice sopocką - kroimy w paski. Przesmażamy boczek z wędliną i doprawiamy czerwona papryką slodka, az sie mocno zarumienia. Ziemniaki obieramy i kroimyw cienkie plastry, rzucamy ja na jakies 10 minut na patelnie do wedlin, aby troszke zmiekly. W kubaczku ze smietana robimy 'sos' - dodajemy przyprawy i mieszamy. wylewamy na dno zaroodpornego naczynia troche smietany i odrobine wody, ukladamy ziemniaki, cebule pokrojona w piorka i pokrywamy smietana. Tak ukladamy warstwami , na koncu pozostawiajac smietane. Zapiekamy w wysokiej temp. okolo 200 stopni przez godzinę. Zalezy od ziemniakow, kediys robiac ta potrawe, mialam ja gotowa po 35 minutach, dzisiaj musialam czekac 1h10min. Pyszny dodatek do obiadu, smacznego!