Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Przygotować blaszkę do pieczenia: wyłożyć ją papierem, który następnie posmarować cienką warstwą oleju. Na blaszce ułożyć warstwę ziemniaków, posypać ją obficie ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na tak przygotowane ziemniaki ułożyć warstwę cebuli, posypać ją solą. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków i ponownie posypać ziołami prowansalskimi. Na nie ułożyć cebule. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 80 minut. W połowie pieczenia zamieszać ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki można podawać z różnego rodzaju surówkami, jak i tylko z sosem czosnkowym.
kasia900