Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone z cukinią i przyprawamiETAP 1:
Przygotować ziemniaki, obrać je, dokładnie umyć i poprzekrawać na pół. Umyte przełożyć na durszlak, aby ociekły z nadmiaru wody. Cukinię umyć odkroić końce i pokroić ją w grubsze krążki. Ziemniaki z cukinią przełożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy oraz olej i dokładnie rękoma wymieszać do połączenia się przypraw z ziemniakami i cukinią.
Przygotowane ziemniaki z cukinią i przyprawami odstawić na dziesięć minut, aby przyprawy wchłonęły się w ziemniaki i cukinię. Jak już całość odstała swój czas przełożyć do naczynia żaroodpornego i go nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez godzinę. Na pół godziny przed końcem zdjąć pokrywę i dalej piec następnie zwiększyć temperaturę na 200 stopni i piec jeszcze pół godziny do miękkości ziemniaków i ładnego zarumienienia.
ETAP 2:
Tak przygotowane danie akurat u nas podałam z zimnym kefirem, ale można dodać dodatkowo dowolne mięso kto jakie lubi lub na przykład kiełbasę usmażoną w formie jeżyka. Jest spory czas oczekiwania na zjedzenie dania, ale warto poczekać, aby dobrze zjeść.
Moim zdaniem nie zawsze musi być kawał mięsa aby dobrze zjeść.