Sposób przygotowania:
Ziemniaki smażone z ważywami
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości ok 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebule pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości ok 1 cm. Fasolkę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać na dużej patelnia. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu.
Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez ok 1 min. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 min., aż warzywa zmiękną.
Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 min., aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą
Paprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości ok 1 cm. Fasolkę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać na dużej patelnia. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu.
Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez ok 1 min. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 min., aż warzywa zmiękną.
Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 min., aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą
elzbieta8960
djkatee
elzbieta8960
Wniosek nasuwam sie sam: trzeba myslec o tym co sie pisze :)).pozdrawiam :)