djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ziemniaki smażone z ważywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczna potrawa i łatwa do wykonania.

Ziemniaki smażone z ważywami

Składniki:

Ziemniaki smażone z ważywami

 

  • zielona fasolka szparagowa, 4 łyżki olej, sól i pieprz, 2 łyżki siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki smażone z ważywami
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości ok 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebule pokroić w cienkie plasterki.

Paprykę przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości ok 1 cm. Fasolkę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki.

Olej rozgrzać na dużej patelnia. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu.

Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez ok 1 min. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 min., aż warzywa zmiękną.

Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 min., aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu z kruchą, świeżą sałatą

Tagi:

ziemniaki