SUPERPRZEPIS

Ziemniaki w cieście serowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ziemniaki w cieście serowym Więcej zdjęć (3)

Takie ziemniaczki mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i samodzielną przekąską

Składniki:

Ziemniaki w cieście serowym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w cieście serowym
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej pokroić je na krajalnicy na grubość 1 - 2 mm. Lekko posolić i odstawic na 5 minut. Jajko rozmieszać z mlekiem. Dodać starty na drobnych oczkach ser żółty. Wymieszać i dodać tyle mąki by powstało gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości jajka jednak zazwyczaj wystaczy 1,5 - 2 łyżki. Ciasto posolić i popieprzyć. Plastry ziemniaka maczać w cieście i smażyć na oleju na małym ogniu. Podawać jajko dodatek do dania głownego lub jako samodzielne danie. Dzieciom smakuje z dodatkiem ketczupu. Porcja dla 3 osób. Smacznego!
Ziemniaki w cieście serowym
Im cieńsze plastry ziemniaków tym krócej będą piekły się na patelni
Ziemniaki w cieście serowym
Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Jeśli wyjdzie za gęste wstarczy dodać odrobinę wody.