e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki pieczone w ziołach z dipem porzeczkowo-czosnkowym polecam jako dodatek do dań lub osobne danie

Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy

 

 

  • Dip:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy
W misce przygotować marynatę: oliwę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, dodać zioła, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski z marynatą, wymieszać. Ziemniaki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 40 min (dodatkowo można włączyć funkcję grill). Dip: w naczyniu połączyć na jednolitą masę majonez, ketchup i dżem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić curry, wymieszać. Ziemniaki podawać na ciepło z dipem. Smacznego!
Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki, wymieszać z marynatą
Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy
Ziemniaki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni
Ziemniaki w ziołach i dip porzeczkowy
Majonez, ketchup i dżem wymieszać, dodać czosnek, doprawić curry