Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Ziemniaki z grzybami Tatiany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świetnie smakuje i najlepiej z leśnymi grzybami

Ziemniaki z grzybami Tatiany

Składniki:

Ziemniaki z grzybami Tatiany

 

  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 250 g grzybów pokrojonych w paski(najlepsze są leśne grzyby)
  • 6 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie paski około 3 mm grubości
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z grzybami Tatiany
Na średnim ogniu w dużym rondlu na maśle i łyżce oleju przysmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, a kiedy masło się stopi, wrzuć grzyby i też przysmaż na złoto. Dodaj resztę masła i oleju. Kiedy masło się roztopi, dodaj ziemniaki i wymieszaj starannie z grzybami i cebulą. Zmniejsz ogień i duś, aż ziemniaki zmiękną, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Jeśli ziemniaki mają być chrupkie, możesz dodać więcej masła i oleju i zwiększ ogień. Jeśli chcesz, by były miękkie, zmniejsz ogień i przykryj. Można polać śmietaną.