Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Ziemniaki z i na cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niestety dość tuczący dodatek do dania, ale naprawdę przepyszny ...

Ziemniaki z i na cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki z i na cebuli

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z i na cebuli
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4 części. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie kroimy obraną cebulę w taki sposób: najpierw odkrawamy kilka talarków (5-6), a resztę na dość drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła - ważne aby masło było dobrej jakości - np. osełka, bo jego smak będzie naprawdę poprawiał walory smakowe tej potrawy. Najpierw smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, na małym ogniu na początku - do momentu, aż zmięknie (można ją delikatnie podlewać wodą), gdy będzie miękka zwiększamy ogień, żeby cebulkę przyrumienić. Gdy jest gotowa przekładamy ją do miseczki. Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane smażymy na maśle talarki cebuli od czasu do czasu przekładając je z jednej strony na drugą. Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugniatamy, dodajemy smażoną cebulkę, śmietanę i masło. Dokładnie mieszamy. Na talerz wykładamy talarki cebuli posypujemy delikatnie solą i pieprzem, na tym układamy ziemniaki.
Ziemniaki z i na cebuli
To ważne aby cebulka była złocista, wtedy ma piękny kolor i super smak ...
Ziemniaki z i na cebuli
Na tych usmażonych krążkach ułożymy ziemniaczki ...

Tagi:

ziemniaki