Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaki z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się tradycyjne gotowane ziemniaki, oto przepis dla Ciebie. Nie ma nic lepszego jak ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną i boczkiem, idealne jako dodatek do mięsa.

Ziemniaki z kapustą kiszoną

Składniki:

Ziemniaki z kapustą kiszoną

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z kapustą kiszoną

I

Ziemniaki z kapustą kiszoną

1. Ziemniaki obieram, kroje na mniejsze kawałki, myję, przekładam do garnka, zalewam wodę, solę i gotuję. Po ugotowaniu ubijam ubijakiem do ziemniaków.

II

Ziemniaki z kapustą kiszoną

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojony w małe słupki boczek.
3. Kapustę odciskam z soku, drobno kroję, dodaję do boczku, doprawiam papryką słodką oraz majerankiem, smażę około 10 minut.

III

4. Ziemniaki łączę z kapustą.
5. Ziemniaki gotowe, podaję, jako dodatek do mięsa.
6. Smacznego.