jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka z kapustą podajemy do ziemniaków lub pieczywa. Kapusta w trakcie pieczenia super przechodzi aromatem boczku, do tego delikatne mięsko i mamy pyszne jedzenie. POLECAM.

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem

ETAP 1

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem
Boczek kroimy na mniejsze części

Kapustę odsączamy z soku (jeśli nie lubimy kwaśnej przepłukujemy ją wcześniej). Boczek kroimy w kostkę.

ETAP 2

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem
kapustę i boczek łączymy ze sobą

Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch kapusty posypujemy kminkiem.

ETAP 3

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem
Mięso nacieramy przyprawami

Przepłukane i osuszone udka nacieramy olejem i oprószamy przyprawą do kurczaka, ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem.

ETAP 4

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem
Kapustę wykładamy do naczynia, na wierzch dajemy udka

Przyprawione udka wykładamy na kapustę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180°C, do miękkości udek.