najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Ziemniaki zapiekane - Talarki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do tej potrawy najlepiej nadają się świeże ziemniaki, jeżeli są z zaufanego źródła można je pokroić nie obierając, należy dokładnie je umyć.

Ziemniaki zapiekane - Talarki

Składniki:

Ziemniaki zapiekane - Talarki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane - Talarki
Obrać ziemniaki, pokroić w talarki (tak poniżej 1 cm) i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki polać olejem, posypać posiekanym drobno rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką - dokładnie wymieszać.
Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 45 minut. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem.

Tagi:

ziemniaki