Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Można ją podać do ryby gotowanej na parze lub sadzonego jajka.

Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym

 

  • 8-10 ziemniaków
  • 200 g sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze plastry. W garnku zagotować wodę, lekko osolić, wrzucać plastry ziemniaków na wrzątek, obgotować ok. 5 minut. Odcedzić i lekko przestudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Jogurt odmierzyć, przełożyć do miseczki. Koperek i natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do jogurtu, posolić, dodać pieprz. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, polewając każdą warstwę ziemniaków sosem jogurtowym i posypując garścią sera żółtego.Na wierzch wylać resztę sosu i ułożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 30-40 minut w 180st aż ziemniaki będą miękkie.
Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
Ziemniaki obrać umyć pokroić w grubsze plastry W garnku zagotować wodę lekko osolić wrzucać plastry ziemniaków na wrzątek obgotować ok 5 minut Odcedzić i lekko przestudzić
Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
Ser żółty zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w cienkie plastry
Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
Jogurt odmierzyć przełożyć do miseczki Koperek i natkę opłukać osuszyć i posiekać Dodać do jogurtu posolić dodać pieprz
Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki polewając każdą warstwę ziemniaków sosem jogurtowym i posypując garścią sera żółtego