Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem podawać gorące same lub z mięsem i surówką.

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek i podsmażyć. Do boczku wsypać pokrojony w krążki por, wymieszać i zeszklić. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Każdy posmarować oliwą, zawinąć w kawałki folii, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni. Następnie ziemniaki wyjąć z piekarnika, rozwinąć z foli, przekroić na pół, oprószyć czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na każdą połówkę ziemniaka położyć łyżeczkę farszu z pory, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku około 8-10 minut.