agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zimowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka warzywna do słoików na zimę do obiadu

Zimowa sałatka

Składniki:

Zimowa sałatka

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowa sałatka
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na sałatkę. Wszystkie warzywa umyć dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć warzywa. w dalszej kolejności cebulę obrać,czosnek również obrać. Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać drobno w talarki. Kalafior podzielić na różyczki, ogórki pokroić w plasterki, nie obierać ogórków, marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych otworach, z papryki usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać do warzyw cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie i porcjować do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Z wody, octu, soli i cukru zrobić zalewę, następnie zagotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach zalewą, mocno zakręcić słoik i pasteryzować przez około 20 minut. Wyjąć słoiki, ostudzić i przechowywać w pomieszczeniach chłodnych i ciemnych. Serwować do obiadu.