nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Zimowa zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naprawdę przepyszna i zdrowa (smakowała nawet tym, którzy nie lubią brukselki :))

Zimowa zupa jarzynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zimowa zupa jarzynowa

 

  • 2 udka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • pół selera
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 liście kapusty
  • 2 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • 25 dkg brukselki
  • 20 dkg fasolki szparagowej żółtej (mrożonej)
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 18%
  • pieprz
  • bulionetka drobiowa

Sposób przygotowania:

Zimowa zupa jarzynowa
Udka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, wyciągamy udka, myjemy je, myjemy garnek i wlewamy świeżej wody. Ten sposób gotowania wywaru jest bardziej czasochłonny, ale efekty smakowe sa warte tego. :) Jeszcze raz zagotowujemy. Do gotujących się udek dorzucamy włoszyczyznę, ziele,listek oraz bulionetkę. Całość gotujemy na małym ogniu godzinę. Wyciągamy włoszczyznę i udka i dodajemy brukselkę oraz fasolkę. W tym czasie obieramy udka i mięso dajemy do zupy. Marchewkę trzemy na tarce. Całość gotujemy jeszcze ok 20 min. Na koniec doprawiamy pieprzem i wlewamy śmietankę. Smacznego!
Zimowa zupa jarzynowa
Gotujemy mięso z warzywami tak jak na rosół
Zimowa zupa jarzynowa
Gdy mamy wywar, dodajemy brukselkę oraz fasolkę
Zimowa zupa jarzynowa
Dodajemy startą marchewkę oraz obrane mięso z udek