aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Zimowe leczo do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prawdziwa pyszność na zimę dodać tylko szynkę lub kiełbaskę i można się zajadać do woli nim ! Pasteryzujemy 10-15 minut.

Zimowe leczo do słoików

Składniki:

Zimowe leczo do słoików

 

  • 2 kg papryki
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukini
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Zimowe leczo do słoików
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy z łupki i kroimy w mniejsze cząstki. Cukinię obieramy oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i dusimy na oleju dodajemy paprykę i dusimy do 15 minut dodajemy cukinie podlewamy 1 szklanką wody i dusimy 15 minut po czym dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Dodajemy pozostałe składniki. Roztarty czosnek. Gorące leczo dajemy do słoików i do każdego dajemy po 1 łyżce oleju. Pasteryzujemy 10-15 minut.

Tagi:

danie leczo