Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mięso z gęsi jest kaloryczne ale zdrowe - żurawina lub borówka i pieczone jabłko doskonale uzupełniają smak tego mięsa.

Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami

 

  • 4 - 4,5 kg. gęś (świeża lub mrożona / wypatroszona)
  • 2 jabłka (np. szara reneta / obrać)
  • 2 łyżki żurawiny (suszona)
  • 12 jagód jałowca (suszone)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 3 łyżki majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami
► Mrożoną gęś rozmrozić (najlepiej 2 dni w lodówce lub kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej i wyjąć woreczek z podrobami). Ptaka oczyścić w środku, wyrywając to co przylega do korpusu, odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. Następnie umyć i osuszyć w pozycji pionowej, aby woda wypłynęła ze środka. Skrzydła i nogi przywiązać do korpusu gęsi, dzięki czemu nie będą zbyt suche. 

► Gęś porządnie natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Żurawinę i jagódki jałowca rozgnieść w moździerzu i wymieszać w misce z wyciśniętym czosnkiem. Przygotowaną pastę dokładnie rozprowadzić ręką wewnątrz gęsi, następnie całego ptaka posypać majerankiem (wewnątrz i zewnątrz).

► Wnętrze gęsi napakować jabłkami i starannie zszyć otwór, przez który faszerowaliśmy ją. Ptaka ułożyć w brytfance piersią do dołu, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C / Termoobieg, W trakcie pieczenia podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 C / Termoobieg i dalej piec pod przykryciem przez około 150 minut. Na 45 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na / grill z góry / i podnieść temperaturę do 200 C, aby przyrumienić skórkę.
Gęś Pieczona z Żurawiną i Jabłkami
Po wyjęciu gęsi z piekarnika wyciagnąć i usunąć nici - wyjąć farsz.
Gęś Pieczona z Żurawiną i Jabłkami
W trakcie pieczenia podlewać mięso od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
Gęś Pieczona z Żurawiną i Jabłkami
Skrzydła i nogi przywiązać do korpusu gęsi - nie będą zbyt suche - zszyć otwór przez który faszerowaliśmy ją - ułożyć w brytfance piersią do dołu i wstawić do piekarnika.
Gęś Pieczona z Żurawiną i Jabłkami
Gęś oczyścić w środku - wyrywając to co przylega do korpusu - odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów.