Sposób przygotowania:
Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami
► Mrożoną gęś rozmrozić (najlepiej 2 dni w lodówce lub kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej i wyjąć woreczek z podrobami). Ptaka oczyścić w środku, wyrywając to co przylega do korpusu, odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. Następnie umyć i osuszyć w pozycji pionowej, aby woda wypłynęła ze środka. Skrzydła i nogi przywiązać do korpusu gęsi, dzięki czemu nie będą zbyt suche.
► Gęś porządnie natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Żurawinę i jagódki jałowca rozgnieść w moździerzu i wymieszać w misce z wyciśniętym czosnkiem. Przygotowaną pastę dokładnie rozprowadzić ręką wewnątrz gęsi, następnie całego ptaka posypać majerankiem (wewnątrz i zewnątrz).
► Wnętrze gęsi napakować jabłkami i starannie zszyć otwór, przez który faszerowaliśmy ją. Ptaka ułożyć w brytfance piersią do dołu, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C / Termoobieg, W trakcie pieczenia podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 C / Termoobieg i dalej piec pod przykryciem przez około 150 minut. Na 45 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na / grill z góry / i podnieść temperaturę do 200 C, aby przyrumienić skórkę.
► Gęś porządnie natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Żurawinę i jagódki jałowca rozgnieść w moździerzu i wymieszać w misce z wyciśniętym czosnkiem. Przygotowaną pastę dokładnie rozprowadzić ręką wewnątrz gęsi, następnie całego ptaka posypać majerankiem (wewnątrz i zewnątrz).
► Wnętrze gęsi napakować jabłkami i starannie zszyć otwór, przez który faszerowaliśmy ją. Ptaka ułożyć w brytfance piersią do dołu, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C / Termoobieg, W trakcie pieczenia podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 C / Termoobieg i dalej piec pod przykryciem przez około 150 minut. Na 45 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na / grill z góry / i podnieść temperaturę do 200 C, aby przyrumienić skórkę.