Sposób przygotowania:
Ziołowa przegryska drożdżowa
Do miski przesiać mąkę ,dodać cukier i sól a także wszystkie suszone zioła. Wymieszać. Dodać świeże zioła i ponownie wymieszać. Wkruszyć drożdże i rozetrzeć je z mąką i ziołami. Dodać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 70 minut,aby podwoiło objętość. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz ,rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i foremką wyciąć dowolny kształt (można zrobić także okrągłe). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą placuszki. Piec 20 minut. Ostudzić, podawać. Smacznego!