monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ziołowa przegryska drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna przegryzka, która dobrze smakuje sama w sobie ale może być dodatkiem do dania na ciepło np: gulaszu, ja podałam do fasolki po bret.

Ziołowa przegryska drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowa przegryska drożdżowa

 

  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • 120 ml letniej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa przegryska drożdżowa
Do miski przesiać mąkę ,dodać cukier i sól a także wszystkie suszone zioła. Wymieszać. Dodać świeże zioła i ponownie wymieszać. Wkruszyć drożdże i rozetrzeć je z mąką i ziołami. Dodać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 70 minut,aby podwoiło objętość. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz ,rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i foremką wyciąć dowolny kształt (można zrobić także okrągłe). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą placuszki. Piec 20 minut. Ostudzić, podawać. Smacznego!
Ziołowa przegryska drożdżowa
w misce wymieszać mąkę z suszonymi i świeżymi ziołami
Ziołowa przegryska drożdżowa
dodać drożdże i rozetrzeć je z mąką
Ziołowa przegryska drożdżowa
wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 70 minut
Ziołowa przegryska drożdżowa
po ponownym wyrobieniu wyciąć kształty i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 40 minut

Tagi:

zioła