eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast frytek przygotowałam ziemniaki z ziołami i olejem upieczone w piekarniku. Ziemniaczki podałam do łopatki duszonej na pijanej kapuście.

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika

Składniki:

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika

ziemniaki

dodatki

przyprawy

  • 1.5 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika

przygotowanie przypraw

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika
Przygotować czosnek, przyprawę do mięs i zioła.

Przygotować przyprawę do mięs, czosnek granulowany, oregano, bazylię, tymianek i rozmaryn.

przygotowanie ziemniaków

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika
Obrane, opłukane i pokrojone ziemniaki podgotować na parze.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić jak na grubsze frytki. Ziemniaki ugotować na parze na pół miękko.

przygotowanie ziemniaków cd

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika
Ostudzić na misce podgotowane na parze ziemniaki.

Podgotowane ziemniaki wyłożyć na dużą miskę i ostudzić.

przygotowanie ziemniaków cd

Ziołowe ziemniaczki Eli z piekarnika
Ziemniaki wymieszać z olejem i przyprawami.

Na dużą blachę wlać olej, dodać ziemniaki, wsypać przyprawy, oprószyć solą i pieprzem. Całość wymieszać i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec aż ziemniaki będą miękkie i się zrumienią. Smacznego!.