cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Ziołowy pudding

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepis na lipiec

Ziołowy pudding

Składniki:

Ziołowy pudding

 

  • 11 dag / 1 filiżanka przesianej mąki zmieszanej z połowy łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli
  • 11 dag / 1 filiżanka drobnych płatków owsianych
  • 5 dag okruchów białego chleba
  • 15 dag / 1 1/4 filiżanki pokrojonej słoniny lub smalcu
  • szpinaku lub innej zieleniny, nie wyłączając pietruszki i zielonych części młodego pora (powinno ich być
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno posiekana
  • łyżeczka posiekanych świeżych liści szałwii lub pół łyżeczki szałwii suszonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ziołowy pudding
Weź kwartę krup owsianych i zanurz w ciepłej wodzie na pół godziny. Weź funt wieprzowej słoniny i drobno pokrój. Weź po garści szpinaku, buraków, pietruszki i porów, trzy posiekane cebule i trzy szałwii listki drobno pokrojone. Dodaj troszkę soli, zamieszaj wszystko starannie i zwiąż w ciasny węzełek. W gotowaniu trzeba go będzie wyłowić, aby poluźnić co nieco sznurek. (J.F. s. 198)



 Zanim w angielskiej kuchni zadomowiły się na dobre ziemniaki, zwyczajny lub pikantny pudding był częstym dodatkiem do mięsa lub „zapychaczem” przed jego podaniem w biedniejszych wiejskich rodzinach. Łatwiej przyrządzić ziołowy pudding z mieszanki mąki i płatków owsianych niż z łuskanego, tłuczonego owsa.

Zmieszaj razem wszystkie składniki i ugnieć na gęste ciasto, dodając w miarę potrzeby zimnej wody. Jeśli masz ochotę, możesz ugotować pudding dawnym sposobem, w ściereczce posypanej mąką. Przełóż do niej pudding i zawiąż ostrożnie, zostawiając nieco wolnego miejsca, ponieważ potrawa zwiększy swoją objętość. Gotuj przez 2 lub 2 i pół godziny, dolewając od czasu do czasu gorącej wody w miarę jej ubywania. Inny sposób przyrządzenia: przełóż potrawę do naczynia na pudding, natłuściwszy uprzednio jego ścianki, i przykryj pokrywką. Ustaw naczynie na metalowej podstawce (na przykład do gotowania na parze) wewnątrz dużego garnka i nalej tyle wody, by sięgała połowy naczynia z puddingiem. Przykryj garnek i gotuj potrawę na parze przez trzy godziny. Ugotowany w ten sposób pudding podawaj w naczyniu, w którym go przyrządzałaś, przewiązawszy wokół niego białą serwetkę, lub odczekaj 10 minut, przełóż pudding na płaski półmisek i krój jak ciasto. Świetnie pasuje do każdej pieczeni i dzikiego ptactwa, zwłaszcza polany sosem spod mięsa lub sosem Gravy.



Przepis na 4-6 porcji



Tagi:

szpinak chleb