Sposób przygotowania:
Ziołowy pudding
Weź kwartę krup owsianych i zanurz w ciepłej wodzie na pół godziny. Weź funt wieprzowej słoniny i drobno pokrój. Weź po garści szpinaku, buraków, pietruszki i porów, trzy posiekane cebule i trzy szałwii listki drobno pokrojone. Dodaj troszkę soli, zamieszaj wszystko starannie i zwiąż w ciasny węzełek. W gotowaniu trzeba go będzie wyłowić, aby poluźnić co nieco sznurek. (J.F. s. 198)
Zanim w angielskiej kuchni zadomowiły się na dobre ziemniaki, zwyczajny lub pikantny pudding był częstym dodatkiem do mięsa lub „zapychaczem” przed jego podaniem w biedniejszych wiejskich rodzinach. Łatwiej przyrządzić ziołowy pudding z mieszanki mąki i płatków owsianych niż z łuskanego, tłuczonego owsa.
Zmieszaj razem wszystkie składniki i ugnieć na gęste ciasto, dodając w miarę potrzeby zimnej wody. Jeśli masz ochotę, możesz ugotować pudding dawnym sposobem, w ściereczce posypanej mąką. Przełóż do niej pudding i zawiąż ostrożnie, zostawiając nieco wolnego miejsca, ponieważ potrawa zwiększy swoją objętość. Gotuj przez 2 lub 2 i pół godziny, dolewając od czasu do czasu gorącej wody w miarę jej ubywania. Inny sposób przyrządzenia: przełóż potrawę do naczynia na pudding, natłuściwszy uprzednio jego ścianki, i przykryj pokrywką. Ustaw naczynie na metalowej podstawce (na przykład do gotowania na parze) wewnątrz dużego garnka i nalej tyle wody, by sięgała połowy naczynia z puddingiem. Przykryj garnek i gotuj potrawę na parze przez trzy godziny. Ugotowany w ten sposób pudding podawaj w naczyniu, w którym go przyrządzałaś, przewiązawszy wokół niego białą serwetkę, lub odczekaj 10 minut, przełóż pudding na płaski półmisek i krój jak ciasto. Świetnie pasuje do każdej pieczeni i dzikiego ptactwa, zwłaszcza polany sosem spod mięsa lub sosem Gravy.
Przepis na 4-6 porcji
Zanim w angielskiej kuchni zadomowiły się na dobre ziemniaki, zwyczajny lub pikantny pudding był częstym dodatkiem do mięsa lub „zapychaczem” przed jego podaniem w biedniejszych wiejskich rodzinach. Łatwiej przyrządzić ziołowy pudding z mieszanki mąki i płatków owsianych niż z łuskanego, tłuczonego owsa.
Zmieszaj razem wszystkie składniki i ugnieć na gęste ciasto, dodając w miarę potrzeby zimnej wody. Jeśli masz ochotę, możesz ugotować pudding dawnym sposobem, w ściereczce posypanej mąką. Przełóż do niej pudding i zawiąż ostrożnie, zostawiając nieco wolnego miejsca, ponieważ potrawa zwiększy swoją objętość. Gotuj przez 2 lub 2 i pół godziny, dolewając od czasu do czasu gorącej wody w miarę jej ubywania. Inny sposób przyrządzenia: przełóż potrawę do naczynia na pudding, natłuściwszy uprzednio jego ścianki, i przykryj pokrywką. Ustaw naczynie na metalowej podstawce (na przykład do gotowania na parze) wewnątrz dużego garnka i nalej tyle wody, by sięgała połowy naczynia z puddingiem. Przykryj garnek i gotuj potrawę na parze przez trzy godziny. Ugotowany w ten sposób pudding podawaj w naczyniu, w którym go przyrządzałaś, przewiązawszy wokół niego białą serwetkę, lub odczekaj 10 minut, przełóż pudding na płaski półmisek i krój jak ciasto. Świetnie pasuje do każdej pieczeni i dzikiego ptactwa, zwłaszcza polany sosem spod mięsa lub sosem Gravy.
Przepis na 4-6 porcji