pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Zlepek przepisów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobre ciasto powstałe jako połączenie kilku przepisów, polecam bo jest pyszne.

Zlepek przepisów

Składniki:

Zlepek przepisów

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PLACEK KOKOSOWY
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • MASA
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 kieliszków adwokata
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Zlepek przepisów
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać na piękną sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać na małych obrotach miksera. Następnie wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.



PLACEK KOKOSOWY: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, wymieszać. Do ubitej piany dodać wiórki i wmieszać łyżką. Wylać na brytfannę. Piec ok. 20 minut w 180 st.



MASA: 300 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukier wanilinowy. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej, gotującej się masy. Odstawić najlepiej do kąpieli wodnej aż będzie masa zimna. Kasię utrzeć, dodać cukier, później dodawać po trochu budyniu, na koniec dodać adwokat. Na placek kokosowy wyłożyć większą połowę masy. Wyrównać, dać biszkopta. Dodać pozostałą część masy. Wyrównać, polać polewą czekoladową.