Sposób przygotowania:
Złocisty przecier pomidorowo-paprykowy
Do szerokiego płytkiego garnka wlej oliwę i zeszklij na niej posiekaną wcześniej cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory i paprykę, całość duś przez 25 minut stale mieszając.
Kiedy pomidory się rozpadną a papryka zmięknie zmiksuj całość przy pomocy blendera, uzyskany w ten sposób przecier przelej przez sito w celu pozbycia się pestek i skórek.
Garnek z przecedzonym przecierem postaw z powrotem na palnik i powoli gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Doprawiony przecier przelej do słoiczków po czym pasteryzuj całość przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.
Kiedy pomidory się rozpadną a papryka zmięknie zmiksuj całość przy pomocy blendera, uzyskany w ten sposób przecier przelej przez sito w celu pozbycia się pestek i skórek.
Garnek z przecedzonym przecierem postaw z powrotem na palnik i powoli gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Doprawiony przecier przelej do słoiczków po czym pasteryzuj całość przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.
SylaUla