Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Złocisty przecier pomidorowo-paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy przecier pomidorowy przygotowany ze złocistych pomidorów z dodatkiem żółtej papryki. Polecam!

Złocisty przecier pomidorowo-paprykowy

Składniki:

Złocisty przecier pomidorowo-paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Złocisty przecier pomidorowo-paprykowy
Do szerokiego płytkiego garnka wlej oliwę i zeszklij na niej posiekaną wcześniej cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory i paprykę, całość duś przez 25 minut stale mieszając.

Kiedy pomidory się rozpadną a papryka zmięknie zmiksuj całość przy pomocy blendera, uzyskany w ten sposób przecier przelej przez sito w celu pozbycia się pestek i skórek.

Garnek z przecedzonym przecierem postaw z powrotem na palnik i powoli gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Doprawiony przecier przelej do słoiczków po czym pasteryzuj całość przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.