ankaxxx91

ankaxxx91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 89]

Znikające ciassto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto dla łasuchów. Znika błyskawicznie

Znikające ciassto orzechowe

Składniki:

Znikające ciassto orzechowe

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Masa orzechowa:
  • 30 dkg obranych orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 20 dkg cukru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Znikające ciassto orzechowe
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ubić, ubijając dalej dodawać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną formę. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 15-20 minut.
Zostawić do wystygnięcia.
Masa:
masło, cukier i wodę razem zagotować, gdy cukier się rozpuści wrzucić rozdrobnione lub zmielone orzechy i wszystko podgotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na zimny biszkopt.

Tagi:

jajko jajka