evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czy podroby muszą być nudne i nijakie ? Otóż nie, wystarczy odrobina fantazji żeby zrobić z nich coś pysznego :) To danie jest dla wielbicieli podrobów .

Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami

Składniki:

Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami

 

  • 600g żołądków drobiowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe
  • 4 duże kulki ziela angielskiego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 większa cebula
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy wg.uznania
  • sól morska,pieprz czarny,curry,suszone płatki chili,czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Żołądki oczyszczamy i myjemy,wkładamy do garnka dodajemy łyżeczkę soli,listki,ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Gotowe odcedzamy,studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa oczyszczamy myjemy i kroimy.Cebulę w piórka,paprykę w kostkę ,pieczarki na grubsze części a pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ósemki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia się. Następnie dodajemy paprykę,pieczarki i pomidora,doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości papryki. Jak papryka jest dostatecznie miękka dodajemy żołądki,doprawiamy sobie jeszcze,mieszamy i chwilkę wszystko razem jeszcze dusimy.Na koniec posypujemy natką pietruszki znowu mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)